Roemeense prins heeft zijn eigen wijn

Vorsten

03/12/2014 11:58 am

BOEKAREST – Roemeense wijnliefhebbers kunnen voortaan ook ‘prinselijke’ wijn kopen en drinken. Er is namelijk merlot uit het jaar 2010 op de markt gekomen onder de naam ‘Prins Radu’. De oplage is beperkt: 5000 flessen slechts. Op de wijnbeurs in Brussel is de wijn al bekroond met een zilveren medaille.

Prins Radu is de schoonzoon van koning Mihai en echtgenoot van kroonprinses Margarita. De ambitieuze voormalige acteur probeert nadrukkelijk om de koninklijke familie onder de aandacht te houden van de Roemenen. Aangezien de koning inmiddels al 93 jaar is, is het Radu zelf die op de voorgrond treedt. Het lanceren van eigen wijn, van druiven van het koninklijk landgoed Tohani, is daar een voorbeeld van. De ontvangst van buitenlandse diplomaten op het kasteel van Peles eerder deze week ter gelegenheid van de Roemeense nationale feestdag paste ook in die opzet.

Het koningshuis heeft een rol te spelen zo zei aanstaand president Klaus Iohannis vorige maand toen hij vrijwel meteen na zijn verrassende verkiezing op bezoek ging bij de in 1947 afgezette Mihai. De koning geldt anders dan de Roemeense politici als onkreukbaar en heeft nog steeds veel moreel gezag, al is er in Roemenië geen roep om terugkeer van de monarchie.

Gratis voor jou


Meer Andere Huizen