Roemeense premier Orban prijst rol koninklijke familie

Vorsten

2020-05-10 13:20:47

De Roemeense kroonbewaarder Margareta heeft zondag bijzondere boodschappen ontvangen van de patriarch van de othodoxe kerk Daniel en van premier Ludovic Orban ter gelegenheid van de nationale feestdag en de Dag van de Monarchie.

“De nationale onafhankelijkheid en de instelling van de monarchie hebben zich sinds het begin van de vorige eeuw in het collectieve bewustzijn gevestigd als beslissende stappen voor het consolideren van de moderne, welvarende en gerespecteerde Roemeense staat in Europa”, aldus de premier in zijn felicitatie aan het hoofd van het Roemeense koningshuis.

Roemenië herdenkt jaarlijks op 10 mei drie bijzondere gebeurtenissen die in het verleden op die datum plaatsvonden: de proclamatie van de Duitse prins Karl op 10 mei 1866 als vorst van het verenigde Wallachije en Moldavië, de onafhankelijkheidsverklaring van het Ottomaanse rijk op 10 mei 1877 en de verheving van de inmiddels tot Carol I omgedoopte vorst tot koning van Roemenië op 10 mei 1881.

“De koninklijke familie van Roemenië is altijd dicht bij de Roemenen geweest. De leden vochten, in droevige ballingschap, tegen de dictatuur die het land op de knieën dwong, en in de periode na december (1989) waren ze echte ambassadeurs van de Roemeense belangen. De vastberadenheid, waardigheid en eer die ze hebben getoond in hun acties zijn morele oriëntatiepunten die de samenleving waardeert en goede voorbeelden zijn voor huidige en toekomstige generaties”, stelde premier Orban.

Vanwege de coronacrisis konden de gebruikelijke festiviteiten zondag niet doorgaan. Margareta hield een korte toespraak, waarin ze ook herinnerde aan de rol die het koningshuis sinds 1866 heeft gespeeld bij de ontwikkeling van Roemenië. De patriarch liet in zijn boodschap weten dat er zondag speciaal is gebeden voor de achtereenvolgende koningsparen, van Carol I tot de eind 2017 overleden koning Mihai.


Meer Andere Huizen