Roemenen prijzen zieke koning Mihai

Vorsten

2016-03-03 15:01:00

De Roemeense samenleving reageert geschrokken en verdrietig op het nieuws dat koning Mihai (94) zich terugtrekt uit het openbare leven. Hij heeft huidkanker en chronische leukemie. Na een bijeenkomst van de koninklijke adviesraad werd bekend dat de koning zich terugtrekt uit het openbare leven. Prinses Margareta volgt haar vader op.

President Klaus Iohannis van Roemenië gaf meteen een verklaring. “Met grote bezorgdheid ontving ik het bericht dat de gezondheid van de koning slechter is geworden. Ik wens hem de kracht om deze moeilijke momenten te overwinnen.”

Iohannis hoopt dat de de koninklijke familie een bijdrage blijft  leveren aan de Roemeense samenleving. “Laten we vooral nu denken aan de moed en toewijding die de koning ons sinds 1927 geeft.” Mihai was twee keer koning (1927-1930, 1940-1947), en werd door de communisten verdreven.

Ballingschap

Na de revolutie van 1989 gaf toenmalig president Ion Iliescu geen toestemming aan de koning om terug te keren uit ballingschap. Iliescu vreesde de invloed van Mihai. Maar woensdag sprak hij vol lof over de koning. “Ik wens hem een ​​goede gezondheid en de kracht om deze gang van het leven te overwinnen. De koning was een voorbeeld van evenwicht en droeg bij aan een klimaat van normaliteit in Roemenië”, aldus het voormalige staatshoofd.

Ook patriarch Daniel van de Roemeens-orthodoxe kerk reageerde. “De koning symboliseert de geschiedenis van het Roemeense volk en de nationale waardigheid”, schreef hij. De aartsvader bidt om het lijden van Mihai te verzachten.

Kleinzoon Nicolae, tot vorig jaar nog aangewezen om in de toekomst de koninklijke familie te leiden, bracht hulde aan zijn grootvader. “De koning denkt altijd aan zijn land, vooral in de pijnlijke jaren van ballingschap. Nu heeft Roemenië de plicht om aan de koning te denken”, reageerde de ex-prins, wiens titel en plaats in de troonopvolging om persoonlijke redenen werden afgenomen door Mihai.


Meer Andere Huizen

In deze editie van Vorsten:

 

– Alexia’s nieuwe avontuur in Wales
– Mode uit Afrika: traditie en kleur
– Krijgt Japan een vrouw op de troon?
– Diana’s huwelijksjuwelen
– Haakon en Mette-Marit 20 jaar gelukkig