Roemenië staat stil bij geboortedag koning Mihai

Vorsten

25/10/2020 12:25 pm

Roemenië is zondag een jaar van herdenkingen begonnen ter gelegenheid van het komende eeuwfeest van de geboorte van koning Mihai op 25 oktober 1921. “In zijn nagedachtenis hebben we de plicht om alles wat hij voor Roemenië betekende te vieren, te gedenken en door te geven aan toekomstige generaties: het symbool van de Roemeense kroon, van solidariteit, bescheidenheid en geloof”, aldus Mihai’s enige kleinzoon Nicolae in een videoboodschap zondag.

“Koning Mihai, mijn grootvader, was een echte patriot. Hij hield van dit land”, zei Nicolae, staande voor het koninklijke buitenverblijf Peles in Sinaia, in de bergen ten noorden van Boekarest. Met zijn stichting wil hij het komende jaar op tal van wijzen aandacht besteden aan leven en werk van in 1947 afgezette en in 2017 overleden laatste regerende koning van Roemenië. Mihai, die na de val van het communisme in ere was hersteld, kreeg een staatsbegrafenis en het koningshuis heeft binnen de republiek een erefunctie.

De geboortedag van de koning wordt zondagavond in het Atheneum, de concertzaal van Boekarest, ook herdacht met een speciaal concert ten bate van de liefdadigheidsstichting van zijn oudste dochter Margarita. Vanwege de geldende coronamaatregelen kan bij het sinds 2008 jaarlijks op 25 oktober gehouden concert dit keer geen publiek aanwezig zijn. De Roemeense televisie zendt het wel rechtstreeks uit.

Gratis voor jou


Meer Andere Huizen