Saudische koning onder druk door pelgrimdrama

Vorsten

25/09/2015 6:06 pm

MEKKA – Het gezag van de Saudische koning Salman is ernstig geschaad door het drama bij de jaarlijkse pelgrimstocht in Mekka. Dat stellen verschillende Arabische media, zo meldt Courier International. Ze hebben vrijdag felle kritiek op de gang van zaken in de voor moslims heilige stad waar meer dan zevenhonderd mensen om het leven zijn gekomen.

Arabische kranten verwijten de Saudische autoriteiten, tot op het hoogste niveau, incompetentie, arrogantie en onverschilligheid waardoor er herhaaldelijk grote ongelukken gebeuren bij de pelgrimsvaart. Koning Salman had zich vorige week nog nadrukkelijk in de Saudische media laten zien terwijl hij een goede en vlotte gang van zaken verzekerde bij de massale intocht van pelgrims.

De koning, eerder dit jaar op de troon gekomen, heeft als officiële titel ‘hoeder van de heilige plaatsen Mekka en Medina’. Wanneer er ongelukken gebeuren, zoals ook eerder deze maand toen een bouwkraan op de Grote Moskee viel en honderd mensen doodde, slaat dat meteen op hem terug. “Het vertrouwen in de Saudi’s brokkelt af”, meende de kritische digitale krant Rai Alyoum.

Er is volgens waarnemers ook binnen de met duizenden prinsen weinig overzichtelijke koninklijke familie op verschillende niveaus een machtsstrijd gaande, onder anderen tussen kroonprins Mohammed bin Nayef en vicekroonprins Mohammed bin Salman.

Gratis voor jou


Meer Andere Huizen