Saudische koning Salman naar Witte Huis

Vorsten

04-09-2015 02:23:00

WASHINGTON – Voor het eerst sinds Salman bin Abdulaziz al-Saud in januari koning van Saudi-Arabië werd brengt hij een bezoek aan Washington. De recente voorzichtige toenadering tussen Washington en het sjiitische Iran is in het koninkrijk van de soennitische familie Saud heel erg slecht gevallen. Saudi-Arabië vreest dat Iran een dominante rol gaat spelen als het uit zijn isolement komt.

Maar de banden tussen de Saudische oliesjeiks en de VS zijn oud en kunnen tegen een stootje. De nauwe betrekkingen hebben zelfs het Arabische olie-embargo van 1973 en de terreuraanslagen van 2001 in de VS overleefd. Vijftien van de negentien daders van die aanslagen in september 2001 waren Saudi’s. Anderzijds zijn veel leden van de Saudische koninklijke familie opgeleid in de VS en hebben ze nauwe economische banden met het Westen.

Saudi-Arabië is ook een koopkrachtige klant van de VS, zeker als het om wapens gaat. Riyad blijft traditioneel een sponsor van talrijke groepen radicale soennieten, maar in de strijd tegen soennitische extremisten van Islamitische Staat (IS) trekken de VS en het koninkrijk samen op.

Meer Andere Huizen