Tentoonstelling over Catharina geopend

Vorsten

2016-06-17 10:37:00

De tentoonstelling ‘Catharina, de Grootste’ in de Hermitage in Amsterdam is vrijdag geopend. De expositie vertelt het levensverhaal van Catharina de Grote, Europa’s langst regerende keizerin.

Er doen al jaren veel mythes de ronde over de van oorsprong Duitse prinses. Ruim driehonderd voorwerpen vertellen het verhaal van Catharina en schetsen haar karakter. Er zijn onder meer japonnen, sieraden, cameeën en snuifdozen te zien. Uit de kunstverzameling van Catharina zijn onder meer beeldhouwwerken en schilderijen te bewonderen.

Afgelopen maandag kwam het pronkstuk van de nieuwe expositie al aan in Amsterdam. Een model van de Grote Tsarenkroon van het Russische Rijk werd via een exclusief transport naar het museum gebracht. De kroon telt maar liefst 11.352 echte diamanten en werd in 2012 gemaakt, 250 jaar nadat de kroning van Catharina de Grote plaatshad. Het model heeft twee keer zoveel diamanten als het origineel en heeft ook 74 witte parels en een zeldzame robijnrode edelsteen.

Catharina de Grote leefde van 1729 tot 1796. Als veertienjarig meisje werd de Duitse prinses uitgehuwelijkt. Later zette ze haar echtgenoot tsaar Peter III aan de kant waardoor ze de tsarentroon bemachtigde. De ambitieuze keizerin bracht veel hervormingen in het tsarenrijk tot stand. Bovendien had ze een enorme passie voor kunst en speelde daarmee een grote rol in de kunstwereld.


Meer Andere Huizen

In deze editie van Vorsten:

 

– Alexia’s nieuwe avontuur in Wales
– Mode uit Afrika: traditie en kleur
– Krijgt Japan een vrouw op de troon?
– Diana’s huwelijksjuwelen
– Haakon en Mette-Marit 20 jaar gelukkig