Thailand censureert bericht hond koning

Vorsten

15-12-2015 10:25:00

BANGKOK – De internationale editie van de New York Times is dinsdag in Thailand verschenen met een witte plek op de plaats waar een artikel moet staan over de hond van koning Bhumibol. De Thaise drukker heeft geweigerd het verhaal af te drukken. Het is de derde keer in enkele maanden tijd dat een artikel over Thailand wordt weggelaten.

Het gewraakte bericht gaat over de aanklacht wegens majesteitsschennis die is ingediend tegen een Thai omdat die op Facebook sarcastische opmerkingen zou hebben gemaakt over Tong Daeng, de in 1998 door koning Bhumibol geadopteerde koperkleurige straathond.

Het beest heeft sindsdien koninklijke status gekregen en de koning schreef in 2002 zelfs haar biografie, een bestseller in Thailand waarop nu ook een populaire tekenfilm is gebaseerd. Het was echter nog niet voorgekomen dat opmerkingen over Tong Daeng ook onder de extreme wet op majesteitsschennis vielen.

Dat gebeurde maandag voor het eerst bij een militair tribunaal in Bangkok, waar een Thaise man ook werd beschuldigd van het ‘liken’ van een bewerkte foto van de koning en het steunen van rebellie. Het bericht daarover in de New York Times mochten de Thaise lezers echter niet zien, en degenen die het via internet en Facebook wel doen en dan ‘liken’ lopen gevaar ook te worden vervolgd voor lėse majesté, zo zei een Thaise politiechef dinsdag.


Meer Andere Huizen

In deze editie van Vorsten:

 

– 39 pagina’s over Amalia!
– Prinsessen en hun eerste diadeem
– Staatsbezoek Noorwegen: vrienden onder elkaar
– Royals op Griekse bruiloft