Thailand in het geel voor Bhumibol

Vorsten

2014-12-04 12:35:00

BANGKOK – Het straatbeeld in Bangkok en andere Thaise steden is in enkele dagen veranderd in een zee van gele shirts. De Thai zijn namelijk opgeroepen om de hele maand december gele shirts te dragen ter ere van koning Bhumibol. Die wordt vrijdag 87 jaar.

Geel is de kleur die wordt geassocieerd met maandag, de dag in de week waarop de koning in 1927 is geboren. Bij de viering van het diamanten regeringsjubileum van de koning in 2006 waren de gele shirts niet meer aan te slepen. Sindsdien is de bevolking bij herhaling gevraagd loyaliteit te tonen door gele kleding te dragen. De regering verwacht van ambtenaren dat ze het verzoek opvolgen en heeft ook poloshirts beschikbaar gesteld tegen een aantrekkelijke prijs.

In Bangkok zijn de festiviteiten rond de verjaardag van de koning geconcentreerd rond het ‘heilige’ veld Sanam Luang naast het koninklijk paleis. Daar is vrijdag onder meer gelegenheid om kaarsen aan te steken ter ere van de vorst die al weer enige maanden in ziekenhuis verblijft. De jaarlijkse parade Trooping the Colour, waaraan 2200 militairen deelnamen, vond eerder deze week dan ook plaats buiten aanwezigheid van de koning. De troepen paradeerden op Sanam Luang langs een metershoog portret van Bhumibol.


Meer Andere Huizen

In deze editie van Vorsten:

– Het warme nest van Kate: de Middletons

– Prinses Elisabeth op kamers

– Hoe zit het nu echt met Kroondomein Het Loo?

– Pieter van Vollenhoven schrijft over muziek