Thailand viert verjaardag Sirikit

Vorsten

2015-08-12 10:45:00

BANGKOK – Met een vrije dag, jasmijnbloemen voor moeders en gelukwensen voor de jarige, viert Thailand woensdag zowel de 83e verjaardag van koningin Sirikit als Moederdag. De echtgenote van de aanbeden koning Bhumibol bleef echter uit zicht. Ze verblijft sinds mei weer samen met haar man in het Siriraj-ziekenhuis in Bangkok.

Sirikit Kitiyakara, dochter van de Thaise ambassadeur in Parijs, ontmoette de koning toen hij tijdens zijn studie in Zwitserland uitstapjes maakte naar de Franse hoofdstad. In april 1950 werd het huwelijk gesloten en een week later werd Bhumibol gekroond. Dat maakt dat Sirikit al 65 jaar koningin is, langer dan wie ook.

Thaise media besteden woensdag extra aandacht aan Sirikit die een lang leven en een prettige verjaardag wordt gewenst. Zondag worden in het hele land fietstochten gehouden ter ere van de verjaardag. Ook kroonprins Vajiralongkorn zal daaraan deelnemen.

Thailand besloot in 1976 om de viering van Moederdag te combineren met de verjaardag van de koningin, een nationale feestdag. Daarmee werd de rol van Sirikit als ‘moeder van de natie’ benadrukt. Moederdag is voor de Thai vooral een familiefeest, maar net als in westerse landen maken kinderen ook tekeningen voor hun moeders en worden – jasmijn – bloemen gegeven. Thaise gevangenissen hebben drie dagen lang extra bezoekuren zodat kinderen hun daar opgesloten moeders kunnen bezoeken.


Meer Andere Huizen

In deze editie van Vorsten:

– Het warme nest van Kate: de Middletons

– Prinses Elisabeth op kamers

– Hoe zit het nu echt met Kroondomein Het Loo?

– Pieter van Vollenhoven schrijft over muziek