Thaise honden symboliseren hun baasjes

Vorsten

28/12/2015 1:46 pm

BANGKOK – Tong Daeng, de dit weekeinde overleden hond van de Thaise koning Bhumibol, heeft haar tegenvoeter ‘luchtmaarschalk’ Foo Foo tien maanden overleefd. De poedel van kroonprins Vajiralongkorn stierf in februari. Het dier werd toen na vier dagen van boeddhistische begrafenisrituelen gecremeerd. Over de laatste riten voor Tong Daeng is nog niks bekendgemaakt.

Beide honden, die een voorname plaats innamen in de iconografie van de koninklijke familie en regelmatig op foto’s en televisiebeelden opdoken, symboliseerden de grote tegenstelling tussen de bejaarde koning en zijn ook al niet meer piepjonge beoogde opvolger. Het aloude cliché ‘toon mij uw hond en ik zeg u wie u bent’, gold zeker voor Tong Daeng en Foo Foo.

Eerstgenoemde was een straathond, door koning Bhumibol opgepikt in een asiel. “Een gewone hond die ongewoon is”, aldus de koning in zijn biografie van Tong Daeng, een bestseller in Thailand. De hond was nederig, gehoorzaam en kende haar plaats en zorgde ervoor dat haar hoofd nooit boven dat van de koning uitstak. Foo Foo, door de kroonprins tot luchtmaarschalk benoemd met bijbehorend uniform en al, was het tegenovergestelde.

Luxe

Niks nederigheid, maar net als kroonprins Vajiralongkorn hield de poedel van extravagantie en luxe. In diplomatieke kringen deden de wildste verhalen de ronde over Foo Foo, die bij diners over tafel liep en aan borden en glazen mocht likken. Berucht is ook het met opzet door tegenstanders van de kroonprins gelekte filmpje uit 2001 waarin Foo Foo de 30e verjaardag meevierde van Vajiralongkorns derde vrouw prinses Srirasm. Die lag bijna geheel naakt op de vloer naast Foo Foo om taart te eten.

Geen wonder dat Foo Foo, die ook zeventien jaar oud werd, bijna een staatsbegrafenis kreeg. Op sociale media was nauwelijks verhulde spot. Die zal nu achterwege blijven bij het verscheiden van Tong Daeng. Eerder deze maand werd al een man aangeklaagd voor majesteitsschennis omdat hij het had gewaagd spottende opmerkingen te maken over het dier. De straf daarvoor is vijftien jaar cel.

Gratis voor jou


Meer Andere Huizen