Thaise koninklijke hond dood

Vorsten

2015-12-28 13:04:00

HUA HIN – De inmiddels wereldberoemde Thaise koninklijke hond Tong Daeng is dood. Dat meldden verschillende op Thailand georiënteerde mediasites en ook prins Chulcherm Yugala, een verre verwant van koning Bhumibol heeft er een bericht over verstuurd op Twitter.

Tong Daeng zou dit weekeinde zijn overleden in het Klai Kangwon paleis in Hua Hen, de Thaise badplaats waar koning Bhumibol verblijft wanneer hij niet is opgenomen in het Siriraj ziekenhuis in Bangkok. De voormalige zwerfhond zou ruim zeventien jaar oud zijn geworden.

Tong Daeng – hetgeen ‘koper’ betekent, naar haar kleur – werd in 1998 door de koning op straat opgepikt en kreeg daarna een buitengewoon leven. Bhumibol schreef zelfs een biografie over het dier, dat, zo schreef hij, zo goed haar plaats wist: aan de voeten van de koning.

Tong Daeng kwam eerder deze maand in het nieuws omdat een Thai voor een militair tribunaal werd beschuldigd van majesteitsschennis omdat hij sarcastische opmerkingen had gemaakt over de hond. Dat leidde wereldwijd tot een storm van kritiek op de Thaise autoriteiten.

Het was overigens een slecht jaar voor Thaise koninklijke lievelingsdieren. Eerder stierf ook Foo Foo, verwend troetelbeest van kroonprins Vajiralongkorn en zijn antwoord op Tong Daeng. Foo Foo kende ook haar plaats: in uniform, en zo nodig op tafel, likkend aan de borden van genodigden.


Meer Andere Huizen