Verzameling van Hirohito in museum

Vorsten

13/11/2014 9:43 pm

TOKIO – Het Japanse museum voor natuurwetenschappen in Tokio kan voor het eerst hydroïdpoliepen tentoonstellen die in de jaren dertig zijn verzameld door keizer Hirohito. De verzameling is voor het eerst sinds die tijd weer in Japan en is afkomstig uit de archieven van het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen.

Keizer Hirohito verzamelde en bestudeerde de kleine organismen, ook wel neteldieren genoemd die verschillende verschijningsvormen hebben en soms op koraal lijken, bij zijn keizerlijke vakantieverblijf in Hayama.

Het was meer dan een hobby of tijdverdrijf. De keizer maakte er serieus werk van en zijn vondsten werden naar België gestuurd om te worden beoordeeld door Eugène Leloup, onder meer met de vraag of hij een aantal van de organismen kon classificeren.

Het opgestuurde materiaal verdween vervolgens in de archieven, waar het pas recentelijk is teruggevonden en daarna teruggestuurd naar Japan. Drie van de keizerlijke vondsten bleken uniek, en die zijn nu toegevoegd aan de verzameling van het Japanse museum.

Gratis voor jou


Meer Andere Huizen