Zorgen in Golf-monarchieën om hoogbejaarde leiders

Vorsten

20/07/2020 10:45 am

Koeweit en Saudi-Arabië zijn opgeschrikt door het besef dat hun leiders op vergevorderde leeftijd zijn. Hoewel de staatsmedia stellen dat het goed gaat met respectievelijk emir sjeik Sabah (91) en koning Salman (84), kunnen hun ziekenhuisopnames – de emir afgelopen zaterdag en de koning maandag – niet verhullen dat hun einde nadert. Oman moest eerder dit jaar al afscheid nemen van de ernstig zieke sultan Qaboos (79), die deze week zijn gouden regeringsjubileum zou hebben gevierd.

De hoogbejaarde emir van Koeweit kampte een jaar geleden ook al met gezondheidsproblemen. Wat hem precies mankeert is nooit bekendgemaakt maar vorig jaar augustus meldde het staatspersbureau opeens dat zijn gezondheid ‘na een terugslag’ weer in orde was. Een mededeling die wellicht werd uitgelokt door de bezoekende Iraanse minister van Buitenlandse Zaken die op Twitter had gezegd te bidden voor ‘spoedig herstel’ van de sinds 2006 regerende emir.

Een maand later werd sjeik Sabah bij een bezoek aan Washington opgenomen in het ziekenhuis om oktober vorig jaar weer terug te keren in Koeweit. Afgelopen zaterdag was sprake van ‘medische controle’ en zondag volgde de mededeling dat de emir succesvol was geopereerd. Niettemin heeft kroonprins Nawaf (83) tijdelijk enige taken overgenomen.

Broos

De Saudische koning Salman telefoneerde zaterdag nog met zijn collega uit Koeweit om te informeren naar diens gezondheid. Dat telefoontje kan maandag worden geretourneerd nu Salman zelf met naar verluidt met een galblaasinfectie is opgenomen in het Koning Feisal-ziekenhuis in Riyad. De koning heeft al jaren een broze gezondheid en veel van zijn taken zijn overgenomen door zijn ambitieuze zoon kroonprins Mohammed bin Salman (34).

Er is nog een derde Golfstaat waar de leider gezondheidsproblemen heeft en dat is de Verenigde Arabische Emiraten. President sjeik Khalifa bin Zayed (71), tevens de emir van Abu Dhabi, regeert sinds hij in 2014 getroffen werd door een beroerte alleen nog in naam. Zijn halfbroer kroonprins sjeik Mohammed bin Zayed (59) heeft het dagelijks bestuur geruisloos overgenomen. Bij overlijden van Khalifa hoeft die situatie alleen maar te worden geformaliseerd.

De andere drie Golf-monarchieën hebben fitte leiders. Qatar zette in 2013 de jonge emir Tamim (40) op de troon en in Bahrein werkt koning Hamad (70) al jaren in nauwe samenwerking met zijn zoon kroonprins Salman (50). In Oman trad in januari de nieuwe sultan Haitham (65) aan in een op het oog rimpelloze machtswisseling na de dood van zijn neef Qaboos.

Gratis voor jou


Meer Andere Huizen