België zegt Fabiola vaarwel

Vorsten

12-12-2014 11:15:00

BRUSSEL – België heeft vrijdagmorgen met een plechtige en soms emotionele uitvaartmis afscheid genomen van de vorige week overleden koningin Fabiola. In de St Michiel- en St Goedelekathedraal in Brussel waren uit de hele wereld koninklijke gasten gekomen voor een laatste groet aan de koningin-weduwe. Nederland werd vertegenwoordigd door prinses Beatrix.

Koningin Fabiola, die een zogenoemde ‘nationale begrafenis’ kreeg, had haar uitvaart zelf voorbereid, maar de laatste details mocht de koninklijke familie zelf regelen. Zo had de vorstin veel meer teksten uitgezocht dan binnen de twee uur van de begrafenismis uitgesproken konden worden.

De plechtigheid moest hoop en vreugde uitstralen omdat Fabiola blij was door de dood te worden herenigd met haar in 1993 overleden man koning Boudewijn. ”Fabiola is thuis bij God en haar echtgenoot”, zei kardinaal Godfried Danneels dan ook in zijn overweging. De meertalige voorbeden werden gelezen door de kleinkinderen van Fabiola’s zwagers koning Albert en groothertog Jean van Luxemburg.

Grafcrypte

De muziek – Bach, Mozart en Fauré – was door de koningin zelf uitgekozen en werd onder meer ten gehore gebracht door de sopraan Sophie Karthäuser en de bas-bariton José van Dam. En net als bij de uitvaart van koning Boudewijn, zong Will Tura het lied ‘Hoop doet leven’. Opvallend was ook het optreden van het Spaanse koor Rociera uit Vilvoorde, dat zelfs koning Juan Carlos tot zachtjes meezingen bracht.

Het stoffelijk overschot van koningin Fabiola wordt vrijdagmiddag bijgezet in de koninklijke grafcrypte in Laken.

Meer België