Belgisch koningspaar bij herdenking in Terneuzen

Vorsten

01-08-2019 11:32:00

Koning Filip en koningin Mathilde komen eind deze maand naar Terneuzen om deel te nemen aan de opening van de viering van 75 jaar Vrijheid in Nederland. Dat heeft het Belgische hof donderdag bekendgemaakt.

De aftrap voor een jaar van herdenkingen en vieringen ter gelegenheid van het feit dat Nederland 75 jaar geleden werd bevrijd en daarna in vrijheid heeft kunnen leven, wordt op 31 augustus gegeven in het Scheldetheater. Daar houdt minister-president Mark Rutte ook een toespraak. Vervolgens opent koning Willem-Alexander buiten het gedenkjaar door aan de Schelde een belboei te luiden.

Tijdens de viering in Terneuzen is er daarnaast speciale aandacht voor de bevrijding van Zuid-Nederland en de Slag om de Schelde. Veteranen van landen die hier destijds bij betrokken waren, zijn uitgenodigd en de Nederlandse en Belgische koningsparen hebben ook korte gesprekken met hen.

Volgens de Rijksvoorlichtingsdienst zijn meer buitenlandse staatshoofden en gasten uitgenodigd, onder wie zoals eerder bekend gemaakt ook de Amerikaanse president Donald Trump. Wie de uitnodiging hebben aangenomen wordt echter pas vlak voor 31 augustus bekend.

Meer België