Belgische koning geeft preformateur meer tijd

Vorsten

11-09-2020 13:36:00

Koning Filip heeft vrijdag het mandaat verlengd van zijn preformateurs Egbert Laschaert en Conner Rousseau. Dat gebeurde na telefonisch overleg. Daarin deden ze Filip verslag van hun door het coronavirus gehinderde missie. Lachaert is namelijk besmet geraakt waardoor de preformateurs pas na 18 september weer fysiek aan de slag kunnen.

De koning, die vanwege zijn eerdere ontmoeting met Laschaert deze week een coronatest moest ondergaan, heeft hun vrijdag aflopende deadline verplaatst naar 21 september, wanneer ze een voorstel kunnen doen voor een formateur. Dat besluit betekent ook, zo meldt vrijdag weekblad Knack, dat de minderheidsregering van premier Sophie Wilmès, waarvan het mandaat op 17 september eindigt, nog wat langer in het zadel mag blijven.

Wilmès kreeg zes maanden geleden een in tijd beperkt vertrouwen om tijdens de coronacrisis een regering te leiden. Er is een nieuwe vertrouwensstemming nodig om die periode te verlengen. Vanwege de besmetting van preformateur Laschaert en de vertraging bij zijn werkzaamheden zou er nu bereidheid zijn om de stemming over Wilmès uit te stellen tot 1 oktober.


Meer België

In deze editie van Vorsten:


– Oranjes met levenservaring, nog volop actief
– Zo gewoon zijn Filip en Mathilde
– Royal ladies in Valentino’s mode
– 20 jaar geleden: Máxima’s jawoord