‘Filip wil lijfwacht voor al zijn kinderen’

Vorsten

2013-12-30 07:08:00

BRUSSEL – Koning Filip van België zou continue bewaking voor zijn vier kinderen, Elisabeth, Gabriël, Emmanuel en Eléonore, willen. Als er niet genoeg lijfwachten beschikbaar zijn, kan eventueel het aantal lijfwachten van koning Albert verminderd worden. Dat meldt althans de Belgische krant De Standaard.

Begin deze maand ontvingen Franstalige media in het land dreigbrieven. De onbekende afzender liet weten prinses Elisabeth, de oudste dochter, te willen ontvoeren. De bewaking van alle vier de kinderen van Filip en koningin Mathilde werd toen aangescherpt. De koning heeft volgens De Standaard aan Joëlle Milquet, de minister van Binnenlandse Zaken, voorgesteld dit zo te houden. De afgelopen tijd kreeg alleen prinses Elisabeth een lijfwacht mee naar school.

Milquet wil echter niet meer agenten inzetten dan nu. In totaal 249 politieagenten zijn nu verantwoordelijk voor de bewaking van de koninklijke familie. “Voor de troonswisseling waren belangrijke besparingen beoogd, maar door de vermeerdering van het aantal koninklijke verplaatsingen, de bescherming van de vier koningskinderen en het veel uitgebreidere gebruik van het Koninklijk Paleis in Brussel, zal dit niet mogelijk zijn”, zegt Milquet.

Om toch geld te besparen, heeft de minister andere plannen. Zo zouden de buitenverblijven van de koninklijke familie alleen nog moeten worden bewaakt als leden van de familie aanwezig zijn. Ook kunnen camera’s een deel van de bewaking overnemen. Koning Filip en koningin Mathilde zouden daar geen bezwaar tegen hebben.


Meer België