Koning Filip geeft opdrachthouder meer tijd voor formatie

Vorsten

28-08-2020 13:42:59

Koning Filip heeft Egbert Lachaert, de voorzitter van de partij Open VLD, een week langer de tijd gegeven om gesprekken te voeren over de mogelijke formatie van een federale regering. Dat melden Belgische media vrijdag.

Lachaert was vrijdagochtend op audiëntie bij de koning om een tussentijds verslag uit te brengen van zijn vorderingen als koninklijk opdrachthouder. Dit zou mogelijk wijzen op constructieve gesprekken over de vorming van een federale meerderheidsregering. Lachaert moet op 4 september uiterlijk verslag uitbrengen.

De partijleider van Open VLD werkt aan een coalitie met de zogenaamde Vivaldi-partijen, de paars-groene partijen aangevuld met de christendemocraten van CD&V. Deze partij heeft echter nog niet definitief toegezegd mee te willen doen.

België heeft officieel sinds december 2018 geen formele regering; toen viel het kabinet van premier Michel. Diverse formateurs hebben daarvoor hun tanden al op de formatie stukgebeten. De verkiezingen in België waren op 12 mei vorig jaar.


Meer België

 

Neem een mini-abonnement op Vorsten en ontvang het boek Amalia (t.w.v. €17,99) cadeau! Voor 4x Vorsten en het boek samen betaalt u slechts €25.