Koninklijke villa te koop voor 300 miljoen

Vorsten

2016-07-27 12:22:00

Koninklijke villa

Voor een slordige 300 miljoen euro is aan de Franse Côte d’Azur een villa te koop die ooit eigendom was van de Belgische koning Leopold II. De vorst kocht het optrekje voor zijn maîtresse. Dat meldt dagblad De Standaard woensdag. De huidige eigenaar, drankenfabrikant Campari, doet Villa Les Cèdres in Saint-Jean-Cap-Ferrat van de hand.

Leopold had een onstuimig liefdesleven en trok zich van wettige echtgenote, familie noch publieke opinie wat aan. Hij was 48 jaar ouder dan Blanche Delacroix, beter bekend als Caroline Delacroix en later als barones Vaughan, die hij in 1899 ontmoette toen ze zestien jaar was. De koning, in die tijd eigenaar van Congo, spendeerde een groot fortuin aan zijn ‘Belle’. Huizen, sieraden, kleding, aandelen – er gingen miljoenen naar de maîtresse.

Testament

Leopold, wiens echtgenote koningin Henriëtte in 1902 overleed, verwekte twee zoons bij Caroline, met wie hij enkele dagen voor zijn overlijden in 1909 ook een kerkelijk huwelijk aanging. Dat telde echter niet voor de Belgische wet en leverde in de jaren daarna advocaten nog veel werk op, toen Leopolds wettige dochters, met wie hij in onmin leefde, hun wettelijk erfdeel wilden veiligstellen. Caroline was namelijk royaal bedeeld in Leopolds testament, ten nadele van de prinsessen.

Villa Les Cèdres kwam in handen van Leopolds opvolger Albert I, die er tijdens de Eerste Wereldoorlog een hospitaal in vestigde.


Meer België

In deze editie van Vorsten:

 

– Alexia’s nieuwe avontuur in Wales
– Mode uit Afrika: traditie en kleur
– Krijgt Japan een vrouw op de troon?
– Diana’s huwelijksjuwelen
– Haakon en Mette-Marit 20 jaar gelukkig