Mathilde ingezet bij lobby voor V-raad zetel

Vorsten

12-07-2016 10:42:00

De lobby voor een niet-permanente zetel in de VN-Veiligheidsraad kan niet vroeg genoeg beginnen. België zette maandagavond (lokale tijd) in New York daarom koningin Mathilde en vicepremier Didier Reynders in om aandacht te vragen voor het streven die plek voor de periode 2019-2020 te bemachtigen.

Mogelijk als opvolger van Nederland, dat vorige maand ondanks lang masseren van de medelidstaten genoegen moest nemen met een halve zetel in de voorafgaande periode 2017-2018: Italië krijgt de stoel het eerste jaar en Nederland het tweede.

‘Consensus smeden, bouwen aan vrede’, is de slogan waarmee de Belgen internationaal de markt op gaan. Koningin Mathilde, die voor een tweedaags werkbezoek in New York is, mocht scheidend VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon tijdens een receptie al wat influisteren en Reynders bracht de Belgische kwaliteiten voor het voetlicht.

Dat er koninklijke hulp wordt ingeroepen is niet uniek. Nederland haalde vorig jaar september koning Willem-Alexander naar New York om voor de Algemene Vergadering van de VN de Nederlandse kandidatuur te bepleiten en concurrent Zweden nodigde tal van VN-ambassadeurs uit op het paleis in Stockholm.

Meer België