Kleiner vliegtuig voor koning Filip

Vorsten

2014-04-09 19:58:00

BRUSSEL – Koning Filip moet zijn vliegreizen voortaan maken in een kleiner vliegtuig. Nog deze maand neemt de Belgische luchtmacht een nieuw transportvliegtuig in gebruik. De huidige Airbus A330 wordt dan vervangen door een A321, zo meldt het weekblad Knack op basis van een mededeling van het ministerie van Defensie.

Het oude vliegtuig werd door oppositiepartij N-VA smalend wel de Belgische ‘Air Force One’ genoemd. Het vliegtuig wordt behalve voor militaire doeleinden af en toe ook ingezet voor verplaatsingen van de koning, bijvoorbeeld bij staatsbezoeken buiten Europa. Filip is verplicht een militair vliegtuig te nemen, al kan het ook een kleiner toestel zijn zoals een Falcon of een Embraer. Volgens defensieminister Pieter De Crem is dat uit reden van veiligheid, maar ook om de ‘continuïteit van de staat’ te garanderen. Als de koning meteen naar België terug moet, staat er een vliegtuig klaar.

De kleinere Airbus is op jaarbasis 1,5 miljoen euro goedkoper, aldus De Crem. Nadeel is wel dat de actieradius van het toestel minder is en dat er minder passagiers en vracht in kunnen. Maar het vliegtuig is wél aanzienlijk groter dan het Nederlandse regeringsvliegtuig, een Fokker 70, dat een nog veel kleiner bereik heeft.


Meer België

– Koningspaar weer even op pad
– Het Duitse leven van de Thaise koning
– Elisabeths militaire training
– Wie zijn de Casiraghi’s?
– Vooruitblik: wanneer Charles koning wordt