‘Laurent wordt vandaag uit coma gehaald’

Vorsten

27-03-2014 02:03:00

BRUSSEL – Artsen gaan de Belgische prins Laurent vanaf donderdag geleidelijk uit zijn kunstmatige coma halen. Het Belgische persbureau Belga meldt dat op gezag van bronnen rond de broer van koning Filip. De koninklijke familie doet echter geen officiële mededelingen, omdat zij de toestand van de prins als een privékwestie beschouwt.

Prins Laurent (50) ligt al tien dagen met een longontsteking in een ziekenhuis in Brussel. Om de longontsteking beter te kunnen behandelen, werd hij kunstmatig in coma gebracht, bevestigde het Paleis eerder deze week. Zijn toestand zou nog altijd stabiel zijn.

De Belgische krant Het Nieuwsblad meldt donderdag dat de artsen in het universitair ziekenhuis Saint-Luc in Sint-Lambrechts-Woluwe denken dat Laurent nu genoeg is aangesterkt om weer zelf te ademen. Daarom wordt de medicatie die hem in slaap houdt afgebouwd en wordt hij van de beademingsapparatuur losgekoppeld. Als alles goed gaat, zal de prins in de loop van de dag ontwaken, aldus Het Nieuwsblad.

Rockpriester

Het Nieuwsblad meldt ook dat de 78-jarige Franse rockpriester Guy Gilbert naar Brussel komt om de Belgische prins te ondersteunen. Dit op verzoek van prinses Astrid, Laurents zus. De rockpriester, die een opvallende verschijning is met zijn lange haar, jeansbroek en cowboylaarzen, was in 2003 de priester die het huwelijk van prins Laurent en prinses Claire inzegende.

Vakantie

Koning Albert en koningin ­Paola geven echter prioriteit aan hun vakantie. De twee zouden eind deze week terugkeren naar België, maar het Paleis doet hier geen uitspraken over, meldt Het Nieuwsblad. Albert en Paola hebben wel veel contact met Claire, Laurents vrouw.

Laurents broer, koning Filip, bezocht hem maandagavond; koningin Mathilde kwam dinsdagochtend langs. Prinses Claire was gisterochtend opnieuw bij haar man; zij had ook haar drie kinderen meegenomen.

Meer België