Boeren associeren Máxima met koningin Sheba

Vorsten

2019-05-14 20:32:00

Koningin Máxima kwam dinsdagmiddag licht gekreukeld uit haar auto na de lange en weinig comfortabele rit vanuit Addis Abeba naar Debre Berhan. Maar om als VN-advocaat op het gebied van toegankelijkheid tot financiële diensten een beetje te weten wat er in het land speelt, is een uitstapje buiten de hoofdstad noodzakelijk. Máxima had daarvoor een retourtje van ruim vijf uur over.

In het plaatsje was bierbrouwerij Habesha de eindbestemming. Het bedrijf is opgezet door 8000 Ethiopiërs en sinds 2012 doet ook een Brabants bierbedrijf uit Lieshout mee, als groot aandeelhouder. Máxima was echter niet geïnteresseerd in de bierproductie maar in de wijze waarop boeren worden geholpen hun gerstoogst te verbeteren, en daarmee ook hun leven en dat van de dorpsgemeenschappen in de regio.

Waardeketenfinanciering is een succesvolle manier. De brouwerij draagt bij aan de aankoop van zaaigoed en kunstmest, in ruil voor een gegarandeerde afname en tegen betaling in natura met een deel van de oogst. De boeren krijgen training in verbeteren van de kwaliteit van de opslag, en betere irrigatiemogelijkheden. De opbrengst per hectare en daarmee het inkomen van de boeren is daardoor spectaculair gestegen. Met soms wel 500 procent, zo kreeg Máxima in gesprekken met aan de brouwerij leverende gerstboeren te horen.

Vreemde vrouw

Die boeren vonden het maar eng, zo’n vreemde vrouw, die ze associeerden met de legendarische koningin van Sheba. De antwoorden kwamen met horten en stoten en waren ook voor de tolk niet altijd even duidelijk, bekende hij. De koningin had dan ook veel vragen. Over de wachttijden bij de bank, het gebruik van mobiele telefoon voor bankieren, de verbetering van de oogst, de extra inkomsten en de voordelen van Habesha.

Dat herhaalde zich bij twee gesprekken in het veld naast de boerderij, waar de boodschap beide keren positief was. Máxima kreeg ook nog een flinke bos wortels mee, die een van de boeren verbouwde. Die kon ze op haar kamer koken, grapte de koningin.


Meer Vorstenhuizen

In deze extra dikke editie van Vorsten:

 

– Fotosessie bij Paleis Huis ten Bosch
– Eindelijk weer: staatsbezoek Duitsland
– Openhartige Eloise van Oranje
– Margaret’s party island Mustique
– William en Harry samen voor Diana