Carlisten blij met nieuwe kroonprins

Vorsten

26-04-2016 13:24:00

Spanje heeft een nieuwe kroonprins. Met die boodschap verwelkomden de carlisten de geboorte van prins Carlos, de zoon van prinses Annemarie en prins Carlos van Bourbon-Parma. ‘Lang leve de Prins van Asturië, Viana en Girona!’ luidt dinsdag de tekst op de website van de ‘legitimisten’, die de vader van de pasgeborene beschouwen als de koning Carlos Javier I van Spanje.

‘Prins van Asturië’ is de traditionele titel voor de Spaanse troonopvolger. De carlisten zijn blij dat hun koningshuis en traditie ook in de volgende generatie wordt voortgezet. In de gezwollen taal van de beweging wordt gesproken over een kind voor Don Carlos Javier en zijn echtgenote Doña Ana María de Borbón-Parma ‘hertog en hertogin van Madrid, Parma en Piacenza, en graaf en gravin van Montemolin’.

Dat er een zoon is geboren, is voor het voortbestaan van de carlistische traditie van levensbelang. De beweging vindt namelijk zijn oorsprong in een geschil over de opvolging in het Spaanse koningshuis, waarbij een prins Carlos in de negentiende eeuw het recht van zijn broer koning Ferdinand VII betwist om de opvolgingsregels zodanig aan te passen dat diens dochter Isabel in aanmerking komt voor de troon met voorbijgaan van Carlos.

Die twist leidde tot een aantal zogenoemde carlistische oorlogen om de macht in Spanje. Via allerlei zijsprongen kwam de claim van de zichzelf als legitieme erfgenamen (‘legitimisten’) noemende carlisten terecht bij prins Xavier en daarna bij diens zoon prins Carlos Hugo, de echtgenoot van prinses Irene. Die maakte tot 1975 aanspraak op de Spaanse troon, maar gaf de strijd op nadat zijn rivaal Juan Carlos een goede democratische koning bleek en de Spanjaarden in meerderheid ook niets wilden weten van de carlistische beweging.

Carlos Hugo bleef de carlistische traditie wel respecteren en na zijn overlijden in 2010 nam prins Carlos die mantel over, zonder overigens op de barricaden te klimmen en het koningschap op te eisen van Juan Carlos of diens opvolger Felipe. Hij neemt af en toe wel deel aan carlistische bijeenkomsten, en zijn trouwe aanhangers bejegenen hem als koning, en de net geboren baby dus als kroonprins.


Meer Bourbon-Parma

In deze editie van Vorsten:

 

– 39 pagina’s over Amalia!
– Prinsessen en hun eerste diadeem
– Staatsbezoek Noorwegen: vrienden onder elkaar
– Royals op Griekse bruiloft