Prins Carlos pleit voor beter en slimmer leven

Vorsten

31-07-2020 18:13:26

Mensen moeten slimmer en beter gaan leven. Dat betoogt prins Carlos de Bourbon de Parme vrijdag in een vraaggesprek met het Leidsch Dagblad. Daarin kwam de hertog van Parma en oudste zoon van prinses Irene aan het woord over de mede door Carlos geschreven bundel Wat is wijsheid, die vrijdag is verschenen. De prins en de medeauteurs pleiten voor een herbezinning, aangezwengeld door de coronacrisis.

“De mens moet veel zorgvuldiger met de natuur omgaan. En in het verlengde daarvan: dat wij in het rijke Westen niet in een maakbare wereld leven die we naar onze hand kunnen zetten, maar dat wij een onderdeel zijn van de natuur. Wij hebben de natuur nodig, niet andersom. De natuur kan ook wel zonder ons”, verwoordde prins Carlos de belangrijkste conclusie toen ook hij de afgelopen maanden vanwege de coronacrisis pas op de plaats moest maken. “Een periode om dingen op een rijtje te zetten en je af te vragen of het wel moest doorgaan zoals het was.”

Daarbij gaat het volgens hem niet zozeer om alles te minderen – vliegen, leven, consumeren – “maar vooral om ánders. Om slimmer. Als je nadenkt over je consumptiegedrag merk je al snel dat je door beter plannen minder hoeft te reizen, dat je op een meer duurzame wijze met de wereld kunt omgaan en dat genoeg op een gegeven moment ook genoeg moet zijn”, vertelde Carlos in het paginagrote interview.

Hij maakte ook een kanttekening. “Matiging heeft een negatieve bijklank. Het kan zijn dat mensen dat al gauw zien als iets inleveren, maar dat hoeft helemaal niet zo te zijn. Het gaat erom te kiezen voor betere producten en diensten, die de kwaliteit van ons leven én die van de omgeving verhogen. Dan heb je het dus niet zozeer over minder, maar vooral over slimmer en beter.”


Meer Bourbon-Parma

 

Neem een mini-abonnement op Vorsten en ontvang het boek Amalia (t.w.v. €17,99) cadeau! Voor 4x Vorsten en het boek samen betaalt u slechts €25.