Canadese republikeinen blij met komst Charles

Vorsten

2014-01-18 13:39:00

OTTAWA – De komst van prins Charles en zijn vrouw Camilla is goed voor de republikeinse beweging in Canada. Dat zegt Tom Freda van de ‘Burgers voor de Canadese republiek’ in een reactie op de aankondiging van gouverneur-generaal David Johnston dat de Canadese troonopvolger in mei een bezoek zal brengen aan de provincies Nova Scotia, Prince Edward Island en Manitoba.

De Britse koningin Elizabeth is staatshoofd van Canada en koningin van Canada. En tenzij de Canadezen kiezen voor een andere staatsvorm, dan is Charles na haar overlijden koning van Canada. ”Elk bezoek zorgt dat er weer aandacht is voor het debat of Canada niet beter een republiek kan worden”, aldus Freda, die de banden met de Britse monarchie wil doorsnijden.

De republikeinen maken zich ook zorgen over de kosten van het koninklijk bezoek. ”Dat de regering de kosten voor zijn rekening neemt voor een visite van de koningin en prins Philip kunnen we nog begrijpen, maar niet voor haar familieleden”, meent Freda. De regering heeft Charles en Camilla uitgenodigd en betaalt voor het bezoek.


Meer Vorstenhuizen