Koningin Margrethe feliciteert zwager koning Constantijn

Vorsten

02-06-2020 10:22:02

De Deense koningin Margrethe eert dinsdag haar zwager koning Constantijn van Griekenland, die net als zij eerder dit jaar 80 jaar is geworden. Constantijn viert de mijlpaal met zijn vrouw koningin Anne-Marie en zoon prins Nikolaos en diens echtgenote Tatiana in Porto Heli, zo verklapte het Deense hof in de openbare felicitatie op sociale media.

Het Griekse koningshuis heeft zijn wortels in Denemarken. In 1863 werd de Deense prins Willem, zoon van koning Christian IX met instemming van de toenmalige westerse grootmachten door Griekenland uitgenodigd koning te worden. De Grieken hadden kort daarvoor de uit Beieren gekomen koning Otto na een regering van dertig jaar afgezet.

De jonge prins Willem aanvaardde het aanbod en werd koning onder de naam George. Van alle Griekse koningen regeerde hij uiteindelijk het langste van 30 maart 1863 tot 18 maart 1913 toen hij bij een bezoek aan Thessaloniki werd vermoord. Zijn oudste zoon Constantijn volgde hem op; zijn in 1921 geboren kleinzoon Philip werd later echtgenoot van de toekomstige Britse koningin Elizabeth. Andere nakomelingen werden onder meer koningin van Spanje en Roemenië.

De regering van Constantijn I duurde maar kort. Griekenland wisselde in die tijd de monarchie geregeld af met een republiek. Drie van de zoons van Constantijn kwamen uiteindelijk met wisselend succes ook op de troon: George II, Alexander en Paul. Die laatste overleed in maart 1964, waarna de nog zeer jonge Constantijn (II) hem opvolgde als koning van de Hellenen.

Nog datzelfde jaar trouwde Constantijn in Athene met de net 18 jaar geworden prinses Anne-Marie van Denemarken, die hij al enkele jaren kende. Anne-Marie is de jongste zus van koningin Margrethe. Het huwelijk heeft alle stormen doorstaan, het bewind van Constantijn niet. Hij is sinds 1974 koning zonder troon.


Meer Denemarken

In deze editie van Vorsten:


– Oranjes met levenservaring, nog volop actief
– Zo gewoon zijn Filip en Mathilde
– Royal ladies in Valentino’s mode
– 20 jaar geleden: Máxima’s jawoord