Kroonprins Frederik in actie op langlaufski’s

Vorsten

2015-03-08 12:10:00

MORA – De Deense kroonprins Frederik is zondag één van de ruim 15.000 deelnemers aan de wereldberoemde Vasaloppet. Dat is een langlaufskimarathon van negentig kilometer van het Zweedse Sälen naar Mora. Frederik doet voor de derde keer mee.

Het evenement is te vergelijken met een hardloopmarathon, met een mix van professionele langlaufers en amateurs. De beste tijd die ooit is geskied is 3 uur 38 minuten. Frederik noteerde de laatste keer 7 uur en 22 minuten en hoopt dit keer zijn tijd te kunnen verbeteren.

Koninklijke deelname aan de Vasaloop is niet uniek. Koning Carl Gustaf, prinses Madeleine en prins Carl Philip hebben ook al eens meegedaan. De koning zelfs meerdere keren. In 2012 waren ook Pippa en James Middleton, de zus en broer van de Hertogin van Cambridge, van de partij.

De race die sinds 1922 wordt gehouden, is geïnspireerd door de skitocht die de latere Zweeds koning Gustav Vasa in 1520 ondernam om te ontsnappen aan het tirannieke bewind van de Deense koning Christian II. Gustav startte een opstand en wist de koning te verslaan, waarmee een einde kwam aan de toenmalige unie met Denemarken en Noorwegen. Vanaf dat moment was Zweden geheel onafhankelijk, met Gustav als nieuwe koning.


Meer Denemarken