Margrethe: ‘Het is fijn nog van nut te zijn’

Vorsten

2015-04-13 17:23:00

FREDENSBORG – Een opgewekte koningin Margrethe heeft maandagmiddag in Fredensborg Slot aan zo’n zeventig mediavertegenwoordigers uit binnen- en buitenland een interview gegeven. Aanleiding voor de persontmoeting was de viering deze week van de 75e verjaardag van de koningin. Prins-gemaal Henrik moest afzeggen vanwege griep. “Hij stuurt zijn warme groeten”, aldus Margrethe.

De Deense koningin werkt naar aanleiding van haar verjaardag een hele reeks interviews af. Eerder sprak ze al met de Deense radio en televisie en het afgelopen weekeinde verscheen een uitgebreid vraaggesprek in het dagblad Berlingske. Leidraad van dat gesprek was de toespraak van koning Willem-Alexander tijdens het staatsbanket bij zijn staatsbezoek aan Denemarken vorige maand.

Koningin Margrethe sneed tijdens de bijeenkomst in Fredensborg Slot tal van onderwerpen aan, zoals haar voornemen om door te regeren tot ze omvalt. Zolang haar gezondheid het toelaat, blijft ze op de troon, zo herhaalde ze eerdere uitlatingen daarover. Ze voelt zich nog fit, al zijn langlaufen en zelf ballet beoefenen niet meer voor haar weggelegd. “Het is fijn nog van nut te zijn”, meende de koningin.

Voordeel

Ouder worden vindt ze geen bezwaar, en smokkelen met haar leeftijd lukt toch niet, zo zei ze lachend. “Dat is het voordeel van onze familie. Iedereen weet hoe oud we zijn en wanneer we jarig zijn.”

Margrethe wilde zich niet vastleggen op wat het grootste moment uit haar lange leven is. “Ik heb zoveel mooie dingen meegemaakt en hopelijk komen er nog veel meer”, zei de vorstin. De vraag of ze haar man Henrik de titel van koning-gemaal zou geven als ze dat zou kunnen, ontweek ze eveneens. Dat was te ingewikkeld om tijdens het persgesprek op in te gaan.

Henrik (80) heeft zich al vaak beklaagd over zijn positie als prins-gemaal. Hij vindt dat hij koning-gemaal had moeten worden, zoals in Nederland bijvoorbeeld Máxima koningin werd naast koning Willem-Alexander.


Meer Denemarken

In deze editie van Vorsten:

 

– Alexia’s nieuwe avontuur in Wales
– Mode uit Afrika: traditie en kleur
– Krijgt Japan een vrouw op de troon?
– Diana’s huwelijksjuwelen
– Haakon en Mette-Marit 20 jaar gelukkig