Margrethe zit Deense Raad van State voor op Christiansborg Slot

Vorsten

07-10-2020 22:58:14

Een dag na de opening van het Deense parlement zijn bijna alle ministers onder leiding van koningin Margrethe woensdag bijeengekomen op Christiansborg Slot. In totaal waren achttien van de twintig ministers aanwezig en gaf ook kroonprins Frederik acte de présence.

Meestal wordt de vergadering van deze Raad van State gehouden in de gelijknamige zaal in Christiansborg Slot, maar de vergadering van woensdag verliep iets anders. Om te kunnen voldoen aan het houden van voldoende afstand tussen de gesprekspartners, moest de vergadering worden verplaatst naar de iets grotere Tafelzaal. Het was de eerste keer dat de vergadering in die zaal gehouden werd.

Het belangrijkste tijdens de vergaderingen van de Deense Raad van State is het goedkeuren van de wetsvoorstellen die door het parlement zijn ingevoerd. Ook worden er wetsvoorstellen aan Margrethe voorgelegd die de overheid nog in wil brengen.

De Raad van State komt zo’n zes keer per jaar bijeen. Dat betekent echter niet dat dan pas alle wetsvoorstellen aan de koningin worden voorgelegd. Dat kan vaak niet wachten tot de volgende vergadering, waardoor Margrethe ze vaak tussentijds al onder ogen krijgt.


Meer Denemarken

In deze editie van Vorsten:


– Oranjes met levenservaring, nog volop actief
– Zo gewoon zijn Filip en Mathilde
– Royal ladies in Valentino’s mode
– 20 jaar geleden: Máxima’s jawoord