Drie vrouwen maken staatsieportret koning

Vorsten

16-01-2014 19:17:00

AMSTERDAM – De kunstenaars Iris van Dongen, Rineke Dijkstra en Femmy Otten mogen een officieel staatsieportret maken van koning Willem-Alexander. Dat maakte het Mondriaan Fonds donderdag bekend in het Rijksmuseum in Amsterdam.

Een expertcomité koos de drie vrouwen op basis van de schetsontwerpen die door twaalf kunstenaars werden ingediend. In de gekozen ontwerpen ‘vallen de persoonlijkheid en de symboolfunctie van de koning samen’, oordeelde het comité. Ook is gekozen voor composities ‘waarbij Willem-Alexander als icoon van het koningschap wordt afgebeeld’.

Het comité selecteerde eerder de twaalf kunstenaars die een schets mochten maken. De opdracht was ‘een herkenbaar, monumentaal en representatief werk te maken dat tegelijkertijd zal verrassen’. De kunstenaars hadden 6 weken de tijd om eraan te werken.

Monumentale uitstraling

Rineke Dijkstra (1959) is een gerenommeerde fotografe en fotografeerde Willem-Alexander vorig jaar al voor een koningszegel. In haar staatsieportret (een foto) geeft ze de koning ‘een monumentale uitstraling die herinnert aan de Nederlandse 17e-eeuwse portretten’.

Iris van Dongen (1975), die woont en werkt in Berlijn, maakte twee schetsontwerpen: een vriendelijke koning die de kijker recht aankijkt en een formeel portret van de koning in een statiger pose. In de definitieve versie wil ze beide standpunten samensmelten.

Heraldiek

Femmy Otten (1981) combineerde haar beschilderde portret ‘met elementen uit de heraldiek van het koningshuis’, waar volgens het expertcomité ‘een lyrische poëzie uit spreekt.’

Het Mondriaan Fonds kreeg begin september van de Rijksvoorlichtingsdienst en het ministerie van OCW de opdracht de totstandkoming van drie staatsieportretten voor de nieuwe koning te begeleiden. Willem-Alexander heeft de gekozen werken al gezien, nádat de keuze was gemaakt, zei voorzitter Birgit Donker van het expertcomité.

De portretten van de koning zijn in de loop van dit jaar gereed. Ministeries, provincies, gemeenten, rechtbanken, ambassades en andere geïnteresseerden kunnen deze dan bestellen.


Meer Vorstenhuizen

In deze extra dikke Vorsten:

 

– Terugblik op Koningsdag
– Exclusief interview met prinses Margarita
– Familietraditie: studeren in Leiden
– De hofhouding van het koningspaar
– Belgisch koningshuis op weg naar herstel