10x wist u dit over Diana?

redactievorsten

16/11/2020 11:13 am

In het vierde seizoen van The Crown maakt prinses Diana haar entree. Van het huwelijk met Charles tot de worsteling met haar eetprobleem: het turbulente leven van de prinses komt uitgebreid aan de orde. Wat u nog niet wist over prinses Diana.

Meisjesdroom

In haar jeugd droomde prinses Diana ervan om ballerina te worden. “Als ik ouder ben, word ik danseres”, zei ze ooit. Ze volgde balletlessen en het was haar grote passie. Maar ze was met haar 1,78 meter te lang om destijds een echte professional te worden. Haar liefde voor dansen bleef bestaan, ook toen ze bij de koninklijke familie ging horen. In 1985 verraste de prinses iedereen met een dans op het podium van het Royal Opera House in Londen, waar ze van elke minuut leek te genieten. “Nu begrijp ik de kick die je krijgt van optreden”,  vertelde ze achteraf aan haar danspartner.

Betaalde baan

Diana was de eerste koninklijke bruid die werkte voor de kost. Voor haar verloving met prins Charles heeft ze een aantal banen gehad, waaronder kleuterleidster aan de Young England School. Ze hield van haar werk en was dol op de kinderen.

De volksprinses

Diana gebruikte haar bekendheid om zich onvermoeibaar in te zetten voor liefdadigheidsorganisaties. Tijdens haar huwelijk was ze beschermvrouwe van meer dan honderd goede doelen en hield ze zich intensief bezig met de bestrijding van kanker en aids. Ze hoopte mensen bewust te maken van belangrijke kwesties en werd daarom door veel mensen gezien als de ‘volksprinses’.

Bijzondere geboortes

Hoewel het een koninklijke traditie was om thuis te bevallen, koos Diana ervoor om haar beide zoons ter wereld te brengen in het ziekenhuis. In het St. Mary’s Hospital in Londen beviel de prinses van William en Harry terwijl ze voor honderd procent bij bewustzijn was. Dit was bij Victoria en Elizabeth anders; zij kwamen tijdens de bevalling van hun kinderen in een ‘schemerslaap’ dankzij morfine, zodat ze pijnloos konden bevallen. Prinses Diana was de eerste die brak met deze geboortetradities van de koninklijke familie.

Bedankkaartjes

Diana stond bekend om het schrijven van bedankkaartjes aan iedereen die haar een geschenk gaf. Zo zou ze na de geboortegeschenken voor prins William bedankbriefjes hebben geschreven aan duizenden mensen. Regelmatig worden dergelijke briefjes geveild, ieder met een bijzondere, unieke en handgeschreven boodschap erop.

Diana’s favoriete muziekgroep

De prinses was een groot van ABBA. De Hertogin van Cambridge en prins William kozen ervoor om op hun huwelijksfeest in 2011 een aantal nummers van de Zweedse band te laten horen, ter ere van Diana.

Diana’s Verlovingsring

De verlovingsring van Diana werd niet speciaal ontworpen, zoals gebruikelijk in de koninklijke familie. Ze koos de ring uit een selectie die juwelier Garrard aan haar presenteerde. Na haar overlijden ging de ring naar haar zoons. Degene die zich het eerst zou verloven, zou de ring krijgen. Dat bleek prins William. In 2010 nam hij de verlovingsring met saffier mee op reis en vroeg hij Kate Middleton ten huwelijk in Kenia. William beschouwde het als een eeuwigdurend symbool van de aanwezigheid van zijn moeder.

Jurkenveiling

Op 25 juni 1997 werden 79 jurken van prinses Diana geveild bij Christie’s in New York. De veilig was een idee van prins William om geld in te zamelen voor aids- en kankerinstellingen. Over de verkoop zei Diana: “Woorden kunnen niet omschrijven hoe blij ik ben met de voordelen die de veiling zal hebben voor mensen die ondersteuning nodig hebben.”

Bijnaam

Diana noemde haar oudste zoon liefdevol ‘wombat’, nadat de familie Australië had bezocht – en de bijnaam bleef hangen. In een interview in 2007 zei prins William: “Toen ik met mijn ouders naar Australië ging, zagen we dit dier. Vanaf toen werd ik werd zo genoemd. Niet omdat ik eruit zie als een wombat. Of misschien wel…”

Knuffels

Op een van Diana’s beroemdste foto’s brak ze het koninklijk protocol door haar armen om haar zoons heen te slaan in een enorme knuffel nadat de prinses op vakantie was geweest. In een documentaire over Diana zei prins Harry: “Ze kon je zo stevig mogelijk knuffelen, en omdat ik zo klein was, was er geen ontsnappen mogelijk. Je bleef daar zo lang als ze je wilde vasthouden. Zelfs als ik er nu over praat, voel ik de knuffels die ze ons altijd gaf.”

Meer lezen

Lees hier over de schitterende juwelen van Diana

Alles over de Diana-factor

In de nieuwste Vorsten leest u meer over Diana en de Diana-factor. Bestel het nummer hier!

Gratis voor jou


Meer Verenigd Koninkrijk