‘Brieven Charles vermoeiend, niet gevaarlijk’

Vorsten

14/05/2015 2:23 pm

LONDEN – De brieven van prins Charles die woensdag op last van het Hooggerechtshof openbaar zijn gemaakt, komen donderdag aan bod op alle voorpagina’s van de Britse kranten. De 27 brieven die de troonopvolger in 2004 en 2005 stuurde aan premier Tony Blair en ministers in diens regering, worden uitgebreid besproken en naar gelang de politieke kleur van de krant geprezen of veroordeeld.

The Guardian had tien jaar gestreden om de correspondentie openbaar te maken om te zien welke oneigenlijke invloed en pressie de prins van Wales uitoefende op de regering. “De brieven zijn zowel fascinerend als vervelend”, aldus het hoofdcommentaar van The Guardian. De krant ziet een briefschrijverij op “industriële schaal” over een verbijsterend aantal onderwerpen, maar concludeert ook dat de brieven eerder “vermoeiend zijn dan gevaarlijk.”

De prins gedraagt zich aldus de krant niet als pseudo feodale tiran, maar zou toch zijn mond moeten houden zoals zijn moeder al 63 jaar doet. ,,De troonopvolger zou niet moeten lobbyen bij ministers.” Volgens Simon Jenkins in dezelfde krant is echter het enige dat de brieven aantonen dat “de machteloze prins inderdaad machteloos is.”

Beïnvloeden

The Independent spreekt donderdag over de “onaanvaardbare kant van de monarchie”, zoals Charles probeerde om het ministeriële beleid te beïnvloeden. Op het gebied van alternatieve geneeskunde en homeopathie had hij ook enig succes, aldus de Daily Telegraph. Premier Blair was het met hem eens dat EU-regels die alternatieve kruiden aan banden moesten leggen, met vertraging moesten worden aangenomen. The Independent moest wel toegeven dat uit de correspondentie bleek dat de prins over voldoende droge humor en zelfspot beschikte, al vroeg iemand anders zich af of dat geen tactiek was.

In Amerika sprak The Washington Post over een grote tegenvaller na alle hype van de afgelopen maanden waarin werd gesuggereerd dat de inhoud van de brieven de monarchie op zijn grondvesten zou doen wankelen. Het zou gaan om een verkapte machtsgreep van Charles, het ging uiteindelijk om het redden van de favoriete vis voor de albatros, aldus de krant. Zelfs de benaming ‘black spider memos’ – zwarte spin documenten vanwege Charles’ spinachtige handschrift – bleek onjuist. Op één na waren alle brieven niet hand geschreven maar getypt.

Gratis voor jou


Meer Verenigd Koninkrijk