Britten halen alles uit kast voor Xi Jinping

Vorsten

2015-10-18 13:55:00

LONDEN – Het staatsbezoek van de Chinese president Xi Jinping aan Groot-Brittannië moet een ‘gouden tijd’ inluiden in de betrekkingen tussen beide landen. Dat vinden zowel het Chinese staatshoofd als de Britse premier David Cameron. In een interview met Reuters prees Xi zondag de Britten voor het wegnemen van belemmeringen voor de onderlinge handel. Andere landen zouden daar een voorbeeld aan moeten nemen.

De Britten halen alles uit de kast om de Chinese president en zijn echtgenote Peng Liyuan komende week zo groots mogelijke te onthalen. “Dat pompeuze ceremoniële welkom waarin Britten zo goed zijn, is voor de Chinezen van het grootste belang”, aldus professor Steve Tsang van de universiteit van Nottingham tegen The Independent. Tsang is hoofd van de afdeling hedendaagse Chinese studies.

Xi Jinping logeert in Buckingham Palace en wordt per koets van Horse Guards Parade, waar het militaire ceremonieel dinsdag plaatsvindt, samen met koningin Elizabeth naar het paleis gereden. Chinese media hebben de afgelopen dagen al regelmatig bericht over de repetities van de soldaten, die uiteraard geen voet verkeerd mogen zetten.

De Britten hopen dat demonstraties tegen het staatsbezoek, bijvoorbeeld vanwege de mensenrechten in China en de bezetting van Tibet, beperkt zullen blijven. De Chinese ambassadeur in Londen waarschuwde afgelopen donderdag dat Xi er niet van was gediend de les te worden gelezen over mensenrechten. Dat is nu precies het onderwerp dat koning Willem-Alexander een week later openlijk zou moeten aansnijden bij zijn staatsbezoek aan China, zo liet de Nederlandse tak van Amnesty dit weekeinde weten.


Meer Verenigd Koninkrijk

– Máxima’s liefde voor muziek
– Beatrix mag weer aan het werk
– Koning Filips artistieke talent
– Catherine leent juwelen van The Queen
– Kan Diana’s erfenis William en Harry verzoenen?