Elizabeth denkt na over Buckingham Palace

Vorsten

04/04/2016 10:01 am

Koningin Elizabeth moet de komende maanden een belangrijk besluit nemen. Buckingham Palace is hard toe aan renovatie en onderhoud. Sinds haar aantreden in 1952 is het paleis in Londen niet meer grondig aangepakt. In 2009 werd dochter prinses Anne bijna geveld door vallend gesteente. Vraag is alleen hoe de noodzakelijke opknapbeurt aan te pakken.

De renovatie is voorlopig begroot op 190 miljoen euro. Sanitair en elektra moeten worden vervangen, asbest verwijderd en de officiële zalen – de State Rooms – kunnen ook wel een verfje gebruiken. Dat alles kan eigenlijk het beste wanneer de koningin, haar familie en staf Buckingham Palace in zijn geheel ontruimen.

De overlast voor de Queen, die deze maand negentig jaar wordt, en haar bijna 95-jarige echtgenoot prins Philip is dan het kleinst en de kosten zijn indien alles in één keer kan gebeuren, het laagst. De koningin kan in de tussentijd terecht in Windsor Castle aan de rand van Londen, waar ze toch al veel tijd doorbrengt.

De verwachting is dat deze zomer de knoop wordt doorgehakt. Iedereen is het er wel over eens dat langer uitstel het verval van het paleis, met zijn lekkende daken en ouderwetse bekabeling, alleen maar zal versnellen en de kosten voor herstel verder opdrijven. Volgens de Evening Standard zou het wel voor het eerst zijn sinds 1837, toen koningin Victoria het paleis uitkoos als haar residentie, dat de Britse monarch niet in Buckingham Palace woont.

Gratis voor jou


Meer Verenigd Koninkrijk