‘Europese regels beperken prins William’

Vorsten

22/02/2016 11:03 pm

LONDEN – Prins William kan niet vaak op pad als prins omdat hij zich aan de rusttijden voor piloten moet houden. Dat liet een bron bij het Britse hof weten aan The Telegraph. William ligt de afgelopen dagen flink onder vuur in de Britse pers, die hem maar een luie prins vinden.

William werkt parttime als helikopterpiloot bij de hulpdienst van East Anglia en moet zich aan de rusttijden voor piloten houden. Die regels, die uit Brussel komen, houden in dat de prins op zijn vrije dagen helemaal niet mag werken. Dat beweert Kensington Palace althans volgens The Telegraph.

De Civil Aviation Authority (CAA), dat toeziet op de naleving van de regels, stelt dat het allemaal wel losloopt. Piloten mogen op hun vrije dagen niet vliegen, maar best ander werk uitvoeren. Volgens de CAA is Williams’ personeel ‘in de war’. “Op een rustdag is het aan de piloten zelf wat ze doen. Ze mogen alles behalve vliegen, dus ook koninklijke taken uitvoeren.”

Felle kritiek

De 33-jarige William voerde vorig jaar minder taken uit dan zijn 94-jarige opa prins Philip. Dit jaar duurde het tot de 47e dag alvorens hij een zelfstandig optreden had. Dat leverde William felle kritiek op. Bovendien zouden collega-piloten hebben geklaagd over het geringe aantal uren dat William bij de East Anglian Air Ambulance maakt. De prins zou zijn werk ‘minder leuk’ vinden.

Volgens Kensington Palace is William ‘ongelooflijk dankbaar’ voor zijn werk als helikopterpiloot. “Het is een geweldige kans om direct in contact te komen met de gemeenschap en het geeft hem veel voldoening deel uit te maken van een team dat zulk waardevol, en vaak levensreddend, werk doet.”

Gratis voor jou


Meer Verenigd Koninkrijk