‘Geen grotere vorstin dan Elizabeth II’

Vorsten

06/09/2015 5:12 pm

LONDEN – Koningin Elizabeth II is de ‘greatest ever’ monarch uit de Britse geschiedenis. Dat onthulde de Sunday Times zondag op basis van een opiniepeiling uitgevoerd ter gelegenheid van haar aanstaande regeringsrecord. Volgens opiniepeiler YouGov meent 27 procent van de ondervraagden dat de huidige vorstin de ‘grootste’ is die ooit over de Britse eilanden heeft geregeerd.

Koningin Elizabeth II, die zich zondag even vertoonde toen ze bij haar Schotse kasteel Balmoral naar de kerk ging, heeft een comfortabele voorsprong op haar naamgenoot koningin Elizabeth I, die overigens alleen in Engeland regeerde, en haar betovergrootmoeder koningin Victoria. Beide vorstinnen kregen respectievelijk 13 en 12 procent van de stemmen.

Opmerkelijk genoeg liet 43 procent van de ondervraagden weten het eens te zijn met de opmerking van de historicus David Starkey dat koningin Elizabeth tijdens haar regering van 63 jaar en zeven maanden nooit iets heeft gezegd of gedaan dat in de herinnering zal blijven. Dat was volgens Starkey ook haar kracht, want daarmee hield ze de monarchie en het huis Windsor uit de wind.

In een andere peiling vond de helft van de ondervraagden dat de nu 89-jarige Elizabeth zou moeten aftreden wanneer haar gezondheid haar niet meer zou toestaan haar ambt naar behoren uit te voeren. Een wat magere 43 procent vindt dat prins Charles dan een geschikte opvolger is.

Gratis voor jou


Meer Verenigd Koninkrijk