Jamaicaanse minister: het is tijd dat we een republiek worden

Vorsten

04/05/2023 5:11 pm

Het is tijd dat Jamaica een republiek wordt. Dat zegt de Jamaicaanse minister van Juridische en Constitutionele Zaken Marlene Malahoo Forte in een interview met Sky News. De aanstaande kroning van Charles heeft volgens haar een nieuwe impuls aan Jamaica gegeven om zich af te scheiden van de monarchie. Jamaica, dat al sinds 1962 onafhankelijk is, maakt nu nog wel deel uit van de Gemenebest waardoor koning Charles het Jamaicaanse staatshoofd is.

Deze maand nog wil Malahoo Forte een wetsvoorstel indienen waarmee het proces om een republiek te worden op gang wordt gebracht. Als de wet wordt aangenomen volgt een referendum in 2024. Dat zou betekenen dat het land volgend jaar al een eigen president als staatshoofd kan hebben. “Jamaica wil een nieuwe grondwet waarmee we de banden met het koningshuis verbreken”, zegt Malahoo Forte.

Volgens de minister voelt de Jamaicaanse bevolking geen verbinding met de nieuwe koning. “Veel Jamaicanen hadden warme gevoelens voor koningin Elizabeth”, stelt Malahoo Forte, “maar ze identificeren zich niet met koning Charles.” Dat er nooit excuses zijn aangeboden voor het slavernijverleden drukt volgens Malahoo Forte zwaar op de Jamaicaanse bevolking. “Het is tijd om afscheid te nemen. Jamaica in Jamaicaanse handen.”

Andere landen gingen Jamaica al voor. In 2021 werd eilandstaat Barbados al een republiek. Het verving koningin Elizabeth door een president.

Gratis voor jou


Meer Verenigd Koninkrijk