Jonas-kinderdag verboden in Koninklijke Parken

Vorsten

23/05/2014 7:51 pm

LONDEN – In Groot-Brittannië is ophef ontstaan om een kinderevenement met als thema het verhaal van Jonas en de Walvis. De dag zou namelijk plaatsvinden in een van de Koninklijke Parken van Londen, maar de parkautoriteiten hebben daar volgens Daily Mail een stokje voor gestoken.

De festiviteiten, inclusief de komst van een meterslange nepwalvis, zouden namelijk een ‘religieuze ondertoon’ hebben, aldus de organisatie. Die reden is volgens Daily Mail opmerkelijk, aangezien de Koninklijke Parken eigendom zijn van de koningin, die de Opperste Gouverneur van de Kerk van Engeland is. Bovendien is ze beschermvrouwe van The Bible Society, de stichting die de kinderdag wil organiseren.

De organisatie heeft als doel Bijbellezen bij kinderen te bevorderen en doet dat naar eigen zeggen zonder het geloof op te dringen. Een van de geplande activiteiten op de themadag is een toneelstuk over het Oude Testament. Op het verzoek de themadag in Greenwich Park kreeg de organisatie echter nul op rekest: “We geven geen toestemming voor evenementen van religieuze aard. Dat zijn onze regels.” Ook in Hyde Park mochten de festiviteiten niet plaatsvinden. “We staan geen religieuze vieringen in de Koninklijke Parken toe.”

Waardeoordelen

The Bible Society liet vervolgens in een reactie weten dat dat lijkt op ‘discriminatie van mensen met een bepaalde religie’, maar de autoriteiten hielden voet bij stuk. “Als overheidsorganisatie is het niet de taak van de Koninklijke Tuinen om waardeoordelen te vellen over bepaalde vieringen. We moeten ofwel alle religieuze vieringen toestaan, of allemaal weigeren. Het is ons beleid om geen enkele van dergelijke vieringen toe te staan.”

Een maand geleden benadrukte premier David Cameron nog dat Groot-Brittannië een ‘christelijk land’ is en dat het zonder schaamte ‘evangelisch’ mag zijn over zijn religieuze identiteit.

Gratis voor jou


Meer Verenigd Koninkrijk