Dure juridische strijd om brieven prins Charles

Vorsten

28/03/2014 7:08 pm

LONDEN – De juridische strijd over brieven die prins Charles heeft gestuurd aan ministers heeft al meer dan 330.000 euro gekost. De Bitse krant The Guardian wil de prinselijke post kunnen inzien, maar de regering verzet zich daartegen omdat het de reputatie van Charles zou kunnen beschadigen.

The Guardian voert inmiddels al 9 jaar actie en boekte eerder deze maand een overwinning toen drie rechters in hoger beroepen oordeelden dat een eerdere beslissing van de procureur-generaal aanklager die publicatie van de brieven tegenhield, onrechtmatig was.

Het Labour-parlementslid Paul Flynn wilde van de procureur-generaal Dominic Grieve weten hoeveel juridische kosten de laatste jaren zijn gemaakt voor het touwtrekken met de krant. Flynn sprak schande van het bedrag. ,,Een verspilling van publiek geld. Als uit de brieven blijkt dat Charles ongeschikt is voor het koningschap, dan hebben wij het recht dat te weten.”

Ongunstige uitspraak

De Britse troonopvolger schreef tal van handgeschreven brieven aan ministers om aandacht te vragen voor zaken die hem na aan het hart lagen. ‘Persoonlijke correspondentie’ aldus de regering, die openbaarmaking niet in het belang van de prins van Wales acht. The Guardian echter vindt dat het publiek er recht op heeft de standpunten van Charles te kennen en te weten in welke mate hij regeringsbeleid probeert te beïnvloeden.

De regering heeft na de voor Charles ongunstige uitspraak in hoger beroep nu het Hooggerechtshof gevraagd publicatie te verhinderen.

Gratis voor jou


Meer Verenigd Koninkrijk