Laatste voorbereidingen in gang voor kroningsweekend Charles

Vorsten

05/05/2023 4:11 am

LONDEN (ANP) – In het Verenigd Koninkrijk en andere landen waarvan koning Charles het staatshoofd is, worden de laatste voorbereidingen getroffen voor het kroningsweekend. Naast de officiële kroning in Westminster Abbey in Londen staan ook elders feesten en evenementen op het programma.

Op de dag na de kroning vinden in heel het VK straatfeesten plaats en wordt bij Windsor Castle een kroningsconcert gehouden. Het podium heeft de vorm van de Britse vlag en zal worden betreden door onder anderen Katy Perry, Lionel Richie en Take That. Om de viering compleet te maken is maandag een nationale feestdag, wat betekent dat de Britten een lang weekend voor de boeg hebben. Burgers worden opgeroepen maandag vrijwilligerswerk te doen.

Koning Charles is het staatshoofd van meer landen, waaronder Australië. Ook daar wordt stilgestaan bij de kroning van Charles, die al officieel koning is sinds het overlijden van zijn moeder in september. Bij het parlement in Canberra worden 21 saluutschoten afgevuurd en daarna volgt een zogenoemde flypast van de Australische luchtmacht.

In de Canadese hoofdstad Ottawa vindt een groot evenement plaats met sprekers en artiesten. Het feest duurt een uur en wordt afgesloten met het afvuren van 21 saluutschoten bij het parlement. Verspreid over het land worden kleinere evenementen gehouden. Gedurende het weekend worden diverse gebouwen groen verlicht, net als in meer landen die tot het Gemenebest behoren.

De meeste festiviteiten vinden binnen het Verenigd Koninkrijk plaats. Verspreid over Engeland, Wales, Schotland en Noord-Ierland worden grote schermen geplaatst, zodat mensen de kroning van zaterdag samen kunnen volgen. De grootste drukte wordt verwacht in Londen. Daar zullen zich ook veel mensen verzamelen langs de route van de koninklijke processies die voor en na de kroningsdienst worden gehouden.

Londen zet tijdens en in de dagen rond de kroning meer dan 29.000 agenten in. Niet alleen om de mensenmassa’s in goede banen te leiden, maar ook ter bescherming van het koningshuis en de staatshoofden en andere hoogwaardigheidsbekleders die in de stad worden verwacht. In het centrum wordt gezichtsherkenningstechnologie ingezet en staan sluipschutters op daken. “De kroning wordt een van de belangrijkste veiligheidsoperaties die ooit in Groot-Brittannië zijn uitgevoerd”, aldus een Britse minister.

Gratis voor jou


Meer Verenigd Koninkrijk