Labourleider spoorloos om eed aan koningin

Vorsten

2015-10-09 13:29:00

LONDEN – De nieuwe leider van de Britse partij Labour, Jeremy Corbyn, is spoorloos verdwenen, ‘toevallig’ precies op het moment dat hij trouw zou moeten beloven aan koningin Elizabeth.

Corbyn zou donderdag worden geïnstalleerd in de Privy Council, een groep adviseurs van het staatshoofd. De verklaarde republikein zou daarvoor moeten knielen voor Elizabeth, haar hand kussen en de eed van trouw zweren. Om die netelige situatie te vermijden, lijkt Corbyn tijdelijk te zijn ondergedoken.

De Labourleider is maandag voor het laatst gezien bij een vakbondsbijeenkomst in Manchester. Ondanks zijn afwezigheid is Corbyn wel toegelaten tot de Privy Council. Het is niet duidelijk of hij bij een volgende bijeenkomst alsnog op de knieën moet.

De Britse media zijn gefascineerd door de verdwijning. Zo plaatste een krant een foto van een lookalike van Elizabeth die geduldig staat te wachten bij Corbyns voordeur. Corbyn riep eerder al een storm van kritiek over zich af toen hij het Britse volkslied niet meezong bij een herdenking. De tekst van het volkslied bevat de tekst ‘God save the Queen’.


Meer Verenigd Koninkrijk

– Koningspaar weer even op pad
– Het Duitse leven van de Thaise koning
– Elisabeths militaire training
– Wie zijn de Casiraghi’s?
– Vooruitblik: wanneer Charles koning wordt