Londen bespreekt weer staatsbezoek Trump

Vorsten

21/01/2019 8:57 pm

De Britse regering is in overleg met zowel Buckingham Palace als het Witte Huis in Washington over een staatsbezoek van de Amerikaanse president Donald Trump. Die zou een bezoek in juni aan Normandië voor de herdenking van de geallieerde invasie in 1944, kunnen combineren met een visite aan de Queen. Britse media meldden maandag dat pas later dit jaar een bekendmaking wordt verwacht.

De Britse premier Theresa May liet er in 2017 geen gras over groeien. Meteen bij haar eerste bezoek aan de net aangetreden president Trump liet ze weten dat de koningin hem had uitgenodigd voor een staatsbezoek. In Groot-Brittannië brak direct een storm van verontwaardiging en kritiek los. Anderhalf miljoen Britten tekenden een petitie om een staatsbezoek te verhinderen. Uiteindelijk werd besloten tot uitstel.

Vorig jaar kwam Trump voor een werkbezoek naar Londen en in Windsor Castle werd hij voor de thee ontvangen door de koningin, die hem bij de inspectie van de erewacht de weg moest wijzen. Het enige staatsbezoek dat Elizabeth ontving was dat van koning Willem-Alexander en koningin Máxima in oktober.

Premier May echter moet haar belofte inlossen. De verwachting is dat het bezoek van Trump tot veel protesten zal leiden.

Gratis voor jou


Meer Verenigd Koninkrijk