Brieven prins Charles nog niet vrijgegeven

Vorsten

23/04/2015 11:42 am

LONDEN – De omstreden brieven die prins Charles schreef aan ministers mogen om juridische redenen waarschijnlijk pas eind juli worden vrijgegeven. Dat heeft de Britse rechtbank laten weten.

De zogeheten ‘black spider memo’s’ zijn aantekeningen en brieven van de Britse prins aan verschillende Britse politici. De brieven met onder meer onderwerpen als genetische modificatie en klimaatverandering hebben een privékarakter, maar zijn onderwerp van discussie omdat Charles ervan wordt verdacht op deze manier invloed te willen uitoefenen op de politiek. Als troonopvolger wordt hij geacht neutraal te zijn.

Charles is al tien jaar verwikkeld in een juridische strijd met The Guardian om de 27 brieven, die hij schreef tussen september 2004 en april 2005. De Britse krant stelt dat de overheid de publicatie van de brieven wil tegenhouden om de privacy van mensen die in de brieven worden genoemd te beschermen.

In september 2012 oordeelde de rechter dat de brieven moeten worden gepubliceerd omdat het publiek ervan op de hoogte moet zijn hoe de prins het overheidsbeleid wil beïnvloeden. Een maand later sprak de procureur-generaal met steun van het kabinet zijn veto uit omdat hij vond dat de inhoud van de brieven de politieke neutraliteit van de prins zou kunnen beschadigen en zijn werkzaamheden, als hij koning werd, “ernstig zou ondermijnen”. Deze uitspraak werd echter met succes door The Guardian aangevochten.

Gratis voor jou


Meer Verenigd Koninkrijk