Onderzoek naar slavernijverleden Britse royals is van Nederlandse

Vorsten

06/04/2023 11:11 pm

Het onderzoek naar de betrokkenheid van het Britse koningshuis bij de trans-Atlantische slavenhandel is van een Nederlandse. Het onderzoek, genaamd Crown Engagement in Britain’s Emerging Empire 1660-1775, is van Camilla de Koning.

“Geweldig om in dit artikel genoemd te worden, en geraakt door alle aardige reacties op mijn lopende onderzoek. Het komende jaar ga ik mij meer richten op archiefwerk. Ik kan niet wachten!”, schrijft De Koning op Twitter, verwijzend naar een artikel van de Britse krant The Guardian.

Buckingham Palace steunt het onderzoek door onder meer toegang te verlenen tot de koninklijke verzameling en archieven, zo werd donderdag bekend. “Dit is een kwestie die Zijne Majesteit zeer serieus neemt”, liet een woordvoerder van het paleis aan de krant weten. Daarbij verwees ze naar een uitspraak die de koning deed tijdens een speech voor leiders van het Britse Gemenebest in Rwanda. Hij sprak van “de pijnlijkste periode uit onze geschiedenis” en zou zich hierin naar eigen zeggen blijven verdiepen “om meer te begrijpen over de blijvende gevolgen van de slavernij”.

The Guardian publiceerde eerder een document waarin te zien is dat aandelen in Royal African Company, die in tot slaaf gemaakten handelde, werden overgedragen aan koning Willem III van Oranje. Het document werd gevonden door een historica, genaamd Brooke Newman. Het document is volgens haar “duidelijk bewijs” van de betrokkenheid van de Britse monarchie bij de slavenhandel.

Gratis voor jou


Meer Verenigd Koninkrijk