Queen niet op huizenjacht

Vorsten

17/09/2015 1:27 pm

LONDEN – Het lijkt erop dat koningin Elizabeth zich op de Amerikaanse huizenmarkt begeeft. Voor de tweede keer in drie maanden meldden Amerikaanse media opgetogen dat de vorstin een appartement heeft gekocht. In juni in New York en nu ook in Chicago. In die laatste stad is haar vermeende optrekje in een gebouw met een toepasselijke naam: The Buckingham.

Mogelijk dat Elizabeth naar alternatieve woonruimte zoekt wegens een komende grondige renovatie van Buckingham Palace, zo opperden begin deze zomer Amerikaanse bladen. Maar een woordvoerder van de koningin maakte meteen aan alle opwinding en speculatie een einde. Koningin Elizabeth heeft helemaal niets gekocht en is dat ook niet van plan. Niet in New York en ook niet in Chicago.

Dat de suggestie toch is gewekt, komt door de wijze waarop de verschillende landen waarvan Elizabeth staatshoofd is, voor de diplomatieke dienst aangekocht onroerend goed registreren. Zo staat het appartement in Chicago op naam van ‘Her Majesty the Queen in Right of Canada’ en is de woonruimte in New York gekocht door ‘Her Majesty the Queen in Right of New Zealand’. Kopers zijn respectievelijk de regeringen van Canada en Nieuw-Zeeland.

Contracten

Alle koop- en huurcontracten van ambassades, woonruimte voor diplomaten en dergelijke voor landen als Australië, Canada, Groot-Brittannië en Nieuw-Zeeland worden namens het staatshoofd gekocht, maar niet door en ook niet voor het staatshoofd. Daar gingen Amerikaanse media in de fout door te concluderen dat Elizabeth – als koningin van Nieuw-Zeeland en als koningin van Canada – zelf aan het kopen was geslagen.

De society website Jezebel uitte daarover in juni al grote teleurstelling. Er was stiekem gehoopt dat prins Harry het appartement dat zijn oma in New York zou hebben gekocht wel mocht gebruiken. “Heel droevig nieuws voor iedereen die had gehoopt Harry bij zijn wandelingen tegen te kunnen komen. Elizabeth heeft geen pied-à-terre gekocht in New York.”

Gratis voor jou


Meer Verenigd Koninkrijk