Uitvaart Elizabeth kostte Britse regering ruim 160 miljoen pond

Vorsten

18/05/2023 4:11 pm

De Britse regering heeft in totaal 161,7 miljoen pond (omgerekend ruim 186 miljoen euro) uitgegeven aan de staatsbegrafenis van de Britse koningin Elizabeth en aanverwante evenementen. Het Britse ministerie van Financiën bracht het bedrag donderdag naar buiten.

De uitvaart op 19 september vorig jaar werd voorafgegaan door een periode van nationale rouw. Mensen konden onder meer afscheid nemen van de vorstin in Westminster Hall in Londen, waar haar kist een tijd stond. Daarvoor lag de koningin 24 uur opgebaard in de kathedraal St. Gilis in de Schotse hoofdstad Edinburgh.

Elizabeth overleed op 8 september 2022 op 96-jarige leeftijd. Haar uitvaart was de eerste staatsbegrafenis sinds het overlijden van de voormalige Britse premier Winston Churchill. Prins Philip, de echtgenoot van Elizabeth die in 2021 overleed, kreeg geen staatsbegrafenis.

De periode van rouw, de uitvaart en alles rondom het overlijden van de vorstin werd live uitgezonden door de BBC. 29 miljoen Britten keken op televisie naar de uitvaart.

Gratis voor jou


Meer Verenigd Koninkrijk