William vraagt schoolkinderen monument te ontwerpen

Vorsten

09-05-2014 17:21:00

LONDEN – Prins William verleent zijn steun aan een speciaal project dat Football Remembers heet. Dat schrijven Britse media. Hij heeft schoolkinderen uit het hele land gevraagd om een monument te ontwerpen ter ere van een bijzondere voetbalwedstrijd tussen de Duitsers en de geallieerden in de winter van 1914.

De Eerste Wereldoorlog was in volle gang, maar rond de kerst staakten veel militairen in de loopgraven de strijd even. Deze kerstbestanden ontstonden mede omdat terrein veroveren door de zware weersomstandigheden werd bemoeilijkt. Soldaten van beide kanten wisselden eten en souvenirs uit, zongen liederen met elkaar en trapten op diverse plaatsen gezamenlijk een balletje. De kerstbestanden worden gezien als een symbolische daad van vrede en menselijkheid in een periode waarin geweld en agressie aan de orde van de dag waren.

Vooral een spontane wedstrijd tussen Duitse en Britse troepen in de buurt van het Franse Armentiers spreekt nog steeds tot de verbeelding. Met het kwik stevig onder nul stonden de militairen plots tegenover elkaar op het veld. De Duitsers zouden het duel met 3-2 winnen. Na de wedstrijd werd de wapenstilstand met wederzijdse instemming beëindigd. Dit jaar is het precies 100 jaar geleden dat het duel werd afgewerkt. De Britse voetbalbond, waarvan prins William voorzitter is, en de clubs besteden daarom extra aandacht aan het ‘Christmas truce’.

Prins William zal samen met stervoetballer Theo Walcott van Arsenal de winnaar van de ontwerpwedstrijd kiezen. Het monument wordt in december onthuld en komt in een herdenkingscentrum in Staffordshire te staan. “We zijn allemaal opgegroeid met het verhaal over soldaten van beide kampen die de wapens neerlegden op Kerstmis”, aldus de prins. “Deze boodschap van hoop, die zelfs in gitzwarte tijden boven rampspoed uitstijgt, blijft relevant.” William ziet het project als een krachtig middel om jonge mensen iets te leren over de geschiedenis.

Meer Verenigd Koninkrijk