Grote belangstelling voor verhoor Cristina

Vorsten

2014-02-07 16:48:00

PALMA – Maar liefst 350 journalisten en verslaggevers van 90 verschillende media hebben zich gemeld bij de rechtbank van Palma de Mallorca waar zaterdag rechter José Castro de jongste dochter van koning Juan Carlos wil horen over haar mogelijke aandeel in de vermeende fraude van haar echtgenoot Iñaki Urdangarín.

Vanwege die enorme belangstelling mag prinses Cristina voor deur van de rechtbank uitstappen en hoeft ze niet zoals eerder Iñaki en andere verdachten spitsroeden te lopen langs pers en boze demonstranten. Cristina moet tekst en uitleg geven over onder meer Aizoon, een bedrijf waarvan ze samen met haar man eigenaar is.

De rechter verdenkt het paar ervan Aizoon te hebben gebruikt voor het witwassen van geld dat Iñaki en een zakenpartner frauduleus hebben verdiend bij een stichting voor onder meer het binnenhalen van sportevenementen, Nóos. Opdrachtgevers zoals de regionale regeringen van de Balearen, Valencia en Madrid kregen van Nóos rekeningen die veel te hoog waren, of voor diensten die nooit werden geleverd.

Geld wegsluizen

Belasting werd er niet of maar gedeeltelijk over betaald. Het geld werd weggesluisd naar buitenlandse rekeningen, maar ook naar Aizoon. Cristina deed tal van persoonlijke uitgaven met haar aan Aizoon verbonden kredietkaart. Volgens de onderzoeksrechter moet de prinses geweten hebben van de afkomst van het geld, en heeft ze een aandeel gehad in de frauduleuze handelingen.

De openbaar aanklager is het daar niet mee eens, maar Cristina en haar team van advocaten hebben geen beroep ingesteld tegen de dagvaarding. De Infanta, zoals haar Spaanse titel luidt, wil zo snel mogelijk haar naam zuiveren. De Spaanse premier Mariano Rajoy gelooft in de onschuld van de prinses, die zich de afgelopen dagen in Barcelona heeft voorbereid op het verhoor. De meeste Spanjaarden denken dat Iñaki en Cristina wel degelijk over de schreef zijn gegaan.


Meer Vorstenhuizen